Sound of Haarlemmermeer, Saskia Janssen

Het geluid van de polder anno 2007 Special i.s.m. de gemeente Haarlemmermeer. Locatie: in het hoofdgebouw van het Kunstfort bij Vijfhuizen.Dankzij beeldend kunstenaar Saskia Janssen is het geluid van de polder in de huidige staat vastgelegd. Zij deed dit in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer. Janssen werd geassisteerd door muzikant David Hollestelle. De twee trokken … Continue reading “Sound of Haarlemmermeer, Saskia Janssen”

1864550530_150_112_150_1125_0_0_80_
Het geluid van de polder anno 2007

Special i.s.m. de gemeente Haarlemmermeer.

Locatie: in het hoofdgebouw

van het Kunstfort bij Vijfhuizen.
Dankzij beeldend kunstenaar Saskia Janssen is het geluid van de polder in de huidige staat vastgelegd. Zij deed dit in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer.

Janssen werd geassisteerd door muzikant David Hollestelle. De twee trokken vorig jaar in september en oktober met een tot geluidsstudio verbouwde stadsbus door Haarlemmermeer. Hiermee verzamelden zij onder meer klanken van inwoners, onder wie 121 muzikanten die reageerden op een oproep in een advertentie. Ook werden natuurgeluiden op de Geniedijk, vliegtuiglawaai, het gezang van krekels, een welbespraakte papegaai, oogstgeluiden en het gemaal in Cruquius op geluidsband vereeuwigd.

De werkwijze van Janssen en Hollestelle heeft veel weg van Alan Lomax (1915-2002), de vermaarde ‘songcatcher’ die met geluidscollages verschillende Amerikaanse culturen in kaart bracht. Hij maakte bij wijze van spreken films zonder beeld. Maar er zijn ook raakvlakken met het werk van de Amerikaanse multi-instrumentalist/componist/zanger Sufjan Stevens (1975-), die op zijn cd’s de geschiedenis van alle staten van Amerika doorneemt.

Janssen en Hollestelle hebben eveneens het project Sound of Haarlemmermeer omgezet in een cd. Dit geluidsdocument van de polder anno 2007 wordt op 24 maart in het Kunstfort bij Vijfhuizen gepresenteerd.Aanvang 16.00 uur. Er is dan ook live muziek uit alle hoeken van de Haarlemmermeer.

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.