Cursus retoriek – spreken in het openbaar door Dr. Jan Chr. Vaessen

Cursus retoriek – spreken in het openbaar

door Dr. Jan Chr. Vaessen

Spreken in het openbaar is een kunst. Deze kunst valt te leren – althans de techniek ervan – en dat is de bedoeling van de cursus ‘Spreken in het openbaar’. De voorwaarde, waar je als spreker aan moet voldoen om een positieve energie op gang te brengen, is, dat je volstrekt eerlijk bent tegenover je bronnen, tegenover je publiek en tegenover jezelf. Dan ben je authentiek en integer en dat voelt een publiek haarfijn aan, zelfs nog voordat je maar één woord hebt gesproken. De meeste communicatie gaat namelijk zonder woorden en dat geldt ook voor spreken in het openbaar.

Spreken in het openbaar is de kunst van het laten stromen van positieve energie, waarin spreker en publiek samen opgaan. Dat wordt mogelijk als dezelfde positieve energie ook al heen en weer is gegaan tussen jou als spreker en je bronnen. Want hoe kun je verwachten dat een publiek zich door jou laat aanspreken, als je niet zelf ook ergens door aangesproken bent? Dat wil niet zeggen dat je de bronnen letterlijk en klakkeloos aan je publiek moet doorgeven. Het betekent juist dat je zelf kritisch en bewust je bronnen doorspit, verwerkt en interpreteert. Zo zijn er dus drie instanties belangrijk bij het spreken in het openbaar, die in de cursus ook alle drie aan de orde komen: je bronnen, je publiek en je zelf.

Structuur
De cursus wordt gegeven in 10 dagdelen van 3,5 uur met een minimum van 7 en een maximum van 10 deelnemers. In 10 dagdelen gaat zo’n groep door de wederzijdse systematische feedback een hecht geheel vormen, waarin veel gebeurt en de deelnemers ook veel leren. Tijdens de eerste bijeenkomst bekijken we of we tot een deal kunnen komen en maken we een planning voor de hele cursus. Daarom moet iedereen er ook bij zijn en liggen de afgesproken data gewoon vast, er kan dan niet meer mee geschoven worden. Deelnemers hebben altijd enorm volle agenda’s en als je gaat schuiven kom je in de problemen. Voor de opzet van de hele cursus kun je terecht op m’n site: http://janvaessen.nl/opzetspreken.html

Prijs

De prijs is € 75,- per persoon per dagdeel. Verder werk ik met interne subsidies. Als iemand echt geen € 750,- voor de hele cursus kan opbrengen dan kan dat bedrag met zo’n interne subsidie naar beneden tot het bodembedrag (€ 450,-). Bij dat bedrag komt geen btw, want ik heb een VAR verklaring en hoef dus geen btw af te dragen.

Datum: Er zijn 2 begin data voor de bijeenkomst, namelijk 2 en 16 juni vanaf 13:00 tot 17:00. Dit zijn dus ook 2 verschillende groepen die op 2 of 16 juni beginnen.

Locatie: Oudegracht 66, Utrecht

Aanmelden: Email naar contact@janvaessen.nl waarbij je aangeeft of je op 2 en/of 16 juni kunt. De cursus gaat door wanneer er op een van de dagen minimaal 7 aanmeldingen zijn. Indien je op beiden dagen kunt, geef dan ook een voorkeur aan. Je krijgt een bevestiging indien de cursus doorgaat.

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.

2 thoughts on “Cursus retoriek – spreken in het openbaar door Dr. Jan Chr. Vaessen”

  1. Klinkt erg interessant! Niet voor nu, maar ik houd deze mogelijkheid in mijn achterhoofd.

    Eén ding echter: VAR en BTW-plichtig zijn hebben niet zoveel met elkaar te maken. Voor een opleiding hoef je meestal geen BTW te berekenen. Een VAR vraag je aan als klanten die graag hebben omdat ze geen loonbelasting en dergelijke voor je af willen dragen. Daar heb je bij cursisten meestal geen last van (wel bij grote bedrijven).

Comments are closed.