Serendipity Reizen, Arthur van Laarhoven

Ik ontmoette Arthur op de Naamlooz borrel in Arnhem en hij was met zijn droom bezig om een plek te realiseren in Andalusië waar mensen helemaal tot zichzelf konden komen. Hij weet van aanpakken want inmiddels draait Serendipity Reizen en wel op een hele bijzondere manier. Ik laat hem even zelf aan het woord:

“Na een moeilijke fase in mijn leven heb ik besloten het roer om te gooien. Tijdens mijn burn-out vroeg ik me af wat ik nou echt leuk vind. Ik ben veel bezig geweest met persoonlijke groei, en ik heb een enorme voorliefde voor Andalusië, Zuid-Spanje. Daarnaast vind ik het heel leuk om veel met mensen bezig te zijn en dingen te organiseren, van de grond te krijgen. Ik kreeg het idee om reizen gericht op persoonlijke groei te organiseren in de binnenlanden van Andalusië. Sinds dat moment ging ‘alles vanzelf’. Mensen die me met raad en daad, maar ook met handen en voeten, helpen om mijn droom te realiseren. Uiteindelijk ‘ontdekte’ ik een prachtig voormalig klooster in Andalusië en op 29 maart 2006 is Serendipity opgericht. Sindsdien organiseren we zogeheten ‘innerlijke ontdekkingsreizen’ van een week in ‘La Almoraima’, het voormalig klooster. Het ligt midden in een indrukwekkend natuurpark ‘el Parque de los Alcornoques’ (het ‘Kurkboompark’). Ons programma bestaat uit een bezinnings- en activiteitenprogramma. Het is erop gericht om mensen bewuster met dingen om te laten gaan, zowel privé als op het werk. Even lekker een week eruit, om vanuit een ontspannen en open sfeer helemaal tot jezelf te komen.”

“De reizen zijn volledig verzorgd en kosten 1.400 Euro. De deelnemers zijn laaiend enthousiast over de reis en vinden het dit bedrag dan ook dubbel en dwars waard. Toch bleef er bij mij iets ‘knagen’, aangezien veel geïnteresseerden de prijs (vooraf) ietwat aan de hoge kant vinden. ‘Moet ik de prijs omlaag doen of moet ik hem juist verhogen?’ was de vraag die aan mij bleef knagen. ‘Wat is de reis nu precies waard?’. Net op dat moment liep ik, in een zweterig kamertje in Arnhem (jullie kennen het vast wel…), Martijn Aslander tegen het lijf. ‘Maar de waarde van een reis kun jíj niet bepalen, dat kan alleen de deelnemer zelf, en is ook nog voor iedereen anders’ zei Martijn. Geïnspireerd door de daaropvolgende discussie loop ik naar buiten en zeg tegen mezelf: ‘zo gaat ik het vanaf nu ook doen!’. Vanaf 1 mei 2007 mogen mensen die deelnemen aan de reizen van Serendipity zélf achteraf bepalen hoe ze de reis waarderen en wat ze ervoor willen betalen.”

“De ervaringen met deze manier van waarderen zijn tot nu toe overwegend positief. Natuurlijk zijn er ook mensen bij die het moeilijk vinden (‘als je een broek koopt, bepaal je toch ook niet achteraf wat ie kost’), maar het merendeel vind het juist erg open, eerlijk en verfrissend. Er zijn geen mensen die de reis minder waard vinden dan 1.400 Euro. Voor de afgelopen reis in juni zijn er zelfs 2 mensen die 500 Euro hebben bijbetaald… Ik wist niet wat ik meemaakte. Ongelofelijk! Natuurlijk kunnen wij het financieel heel erg goed gebruiken, wij zitten immers in de beginjaren, maar de onderliggende waardering voelt zeker zo goed. Super!”

Ik vind het fantastisch dat Arthur zijn initiatief op die manier laat waarderen en open staat voor alternatieve manieren van waarderen. Voor zijn reizen maak hij kosten, dus het compleet loslaten van het transactieprincipe zal niet zo makkelijk gaan, maar het is een schitterend voorbeeld van open staan voor andere mogelijkheden.

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.

10 thoughts on “Serendipity Reizen, Arthur van Laarhoven”

 1. Had me nooit gerealiseerd dat zo’n gedacht van mij zulke gevolgen kon hebben. Mooi! Ik ben er zelf overigens nog niet helemaal uit met dat waarde-gebaseerd-doneren-denken. Voor de dienstensector, en voor de informatie en creativiteitsbusiness wel, maar voor zaken waarvoor je echt veel kosten moet maken, bijvoorbeeld reizen of zelfs computers ben ik er nog niet uit.

 2. Mooi dat je dan zo’n case van Arthur krijgt om je gedachten aan te scherpen… we filosoferen voort en komen er uiteindelijk wel he.

 3. Wat een mooi verhaal. Ik heb een diep vertrouwen in deze ‘manier van waarderen’. Voor mij is dit ook de weg, anders word ik ongelukkig.
  groet, Anne

 4. Hoi Arthur,

  Wat een superinitiatief van je! Je verhaal is in mijn hoofd blijven hangen. Ik vind het heel bijzonder dat je mensen op deze manier helpt en dat je het lef hebt om aan anderen over te laten wat ze over hebben voor je aanbod.

  Ik loop er al een tijdje over te denken om dat met mijn workshops te doen. Mijn twijfel is: weten mensen er wel raad mee. Voelen ze zich niet ongemakkelijk? Vaak willen mensen gewoon weten wat ze aan toe zijn: vertel maar wat je van me wilt. Snap je wat ik bedoel? Wat zijn jouw ervaringen daarmee?

  Heel veel succes!

  Passiegroet,
  Nelleke

 5. Hoi enthousiastelingen. Ik weet zeker dat Arthur heel erg blij is met jullie reacties. Hij schittert even in afwezigheid want volgens mij is hij nu in Andalusie, waar hij geen internet heeft. Ik heb een en ander aan hem doorgestuurd en hoop dat hij zijn gezicht even laat zien als hij weer terug is.

 6. Hallo allemaal!

  Super leuk om al die reacties te lezen en ook dat het op andere sites verschijnt (dank je Maurits)!

  Ik ben inderdaad net terug uit Andalusië, waar we een fantastische week hebben gehad. Wat een voorrecht om op die mooie plek te mogen zijn, lekker genieten met leuke mensen om je heen. Vamos!

  En wat betreft de twijfel om het al dan niet te doen aan de hand van het zelf mogen waarderen van wat je aanbiedt: twijfel niet, voel het vertrouwen in jezelf, straal het uit en je trekt de mensen aan die zich hier goed bij voelen. Het werkt echt zo!

  Vertrouwen overwint alles.

  Hartelijke groet,
  Arthur

Comments are closed.