Cursus ‘Retoriek als levenskunst’ door Dr. Jan Chr. Vaessen

Cursus ‘Retoriek als levenskunst’  – door Dr. Jan Chr. Vaessen

[ingezonden]

Spreken in het openbaar is een kunst. Deze kunst valt te leren – althans de techniek ervan – en dat is de bedoeling van de cursus ‘Retoriek als levenskunst’. De voorwaarde waar je als spreker aan moet voldoen om een positieve energie op gang te brengen is dat je volstrekt eerlijk bent tegenover je bronnen, tegenover je publiek en tegenover jezelf. Dan ben je authentiek en integer en dat voelt een publiek haarfijn aan, zelfs nog voordat je maar één woord hebt gesproken. De meeste communicatie gaat namelijk zonder woorden en dat geldt ook voor spreken in het openbaar.

Spreken in het openbaar is de kunst van het laten stromen van positieve energie, waarin spreker en publiek samen opgaan. Dat wordt mogelijk als dezelfde positieve energie ook al heen en weer is gegaan tussen jou als spreker en je bronnen. Want hoe kun je verwachten dat een publiek zich door jou laat aanspreken, als je niet zelf ook ergens door aangesproken bent? Dat wil niet zeggen dat je de bronnen letterlijk en klakkeloos aan je publiek moet doorgeven. Het betekent juist dat je zelf kritisch en bewust je bronnen doorspit, verwerkt en interpreteert. Zo zijn er dus drie instanties belangrijk bij het spreken in het openbaar, die in de cursus ook alle drie aan de orde komen: je bronnen, je publiek en je zelf.

De cursus wordt gegeven in 10 dagdelen van 3,5 uur met een minimum van 7 en een maximum van 10 deelnemers. In 10 dagdelen gaat zo’n groep door de wederzijdse systematische feedback op basis van de behandelde theorie een hecht geheel vormen, waarin veel gebeurt en de deelnemers ook veel leren. De Reader van de Cursus Retoriek is vanaf m’n website te downloaden. Tijdens de eerste bijeenkomst bekijken we of we tot een deal kunnen komen en maken we een planning voor de hele cursus. Daarom moet iedereen er ook bij zijn en liggen de afgesproken data gewoon vast, er kan dan niet meer mee geschoven worden. Deelnemers hebben altijd enorm volle agenda’s en als je gaat schuiven kom je in de problemen.

De prijs is in principe € 750,- voor de hele cursus, waarvan € 450,- als aanbetaling vooraf – na de eerste bijeenkomst – moet worden overgemaakt. Voor het resterende bedrag mag je de betaling zelf bepalen. Daarbij zijn je eigen financiële draagkracht en wat de cursus je waard is geweest de criteria, die je zelf toepast op de hoogte van het door jou te betalen bedrag. De bedragen zijn exclusief 19% btw. Naast het cursusbedrag moet je ook tijd willen investeren in een redelijk intensief leerproces.

Er gaan dit najaar weer cursussen van start in Amsterdam en Gasselte!

Datum eerste bijeenkomst: nader te bepalen. Een dinsdag- of woensdagmiddag ergens in november 2009
Locatie: in Amsterdam zijn we nog op zoek naar een locatie bijv. ‘De Roos’ of de Vrije Gemeente; in Gasselte gebruiken we de vergaderruimte van de PKN Kerk (Lutkenend 2)

Voor de opzet van de hele cursus kun je terecht op m’n site

Dr. Jan Chr. Vaessen,
Lutkenend 2,
9462 PN  Gasselte. (Netherlands)
Tel.: (+31)599-564445
Mail: contact@janvaessen.nl
Web: janvaessen.nl
Blog: jcvaessen.wordpress.com

Aanmeldingsformulier Retoriek downloaden.

Wajomer: KvK nr. 01164005; BTW nr. NL071015905B01

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.

One thought on “Cursus ‘Retoriek als levenskunst’ door Dr. Jan Chr. Vaessen”

Comments are closed.