Ondernemerschap en passie (in de kiem gesmoord)

Even een terzijde, maar ik wind me hier ongelooflijk over op en heb hier nou eenmaal een podium waar ik mijn ei kwijt kan dus… Jullie weten dat ik van de passie en het ondernemerschap ben. Ik vind het geweldig als mensen niet bij de pakken neer gaan zitten maar hun handjes laten wapperen. Ik geniet met volle teugen van mensen die het roer omgooien en hun hart gaan volgen. De laatste tijd gebeurt dat steeds meer. Helaas vaak noodgedwongen omdat mensen (door de crisis?) hun baan kwijt raken.

Soms slagen die mensen erin hun talenten op “freelance” (rotwoord) basis aan de man te brengen, als zelfstandig professional (mooier woord). Die willen dan een factuur sturen daarvoor. Hoe simpel zou het dan zijn dat je dat even aan je uitkeringsinstantie meldt, en zij houden het in op je uitkering? Eitje toch? Laat er een jaar overlooptijd zijn, dat je als het even wat minder gaat, weer terug kan in dat vangnet. Laten ze het nodig vinden om je een paar basics van ondernemerschap bij te brengen. Bijvoorbeeld een cursus boekhouden, een stukje online personal branding, sales, marketing. Mensen ontslaan van de sollicitatieplicht? Dat zouden ze wel fijn vinden maar volgens mij is dat niet per sé nodig. Je kan ook doen: óf je laat acquisitie zien, of sollicitatiebrieven.

Het kan zo simpel zijn. Maar dat is het niet. Je kan maar beter niet melden dat je misschien een paar klussen hebt want dan gaan ze meteen je uitkering korten. Nee, je moet een aanvraag indienen om een traject in te kunnen om ondernemer te leren worden. Die aanvraag wordt beoordeeld en als je ‘goedgekeurd’ wordt dan ga je drie maanden lang een ondernemingsplan (sic) schrijven onder begeleiding van ‘experts’. En dan mag je bij de gratie des UWV’s, 26 weken lang ‘proberen’ te ondernemen. HUH? De mensen die ik ken, die waren allang begonnen! Die werkten in projecten, boden hun diensten aan, lieten op de juiste plek hun gezicht zien, die durfden te vragen en aan te pakken.

Daar kan ik me dus enorm over opwinden. Ik hoop jullie ook en als dat zo is, breng dit dan onder de aandacht van jouw politieke partij. Hopelijk luistert er iemand en de eerste partij die dit in zijn programma opneemt krijgt mijn stem voor de landelijke verkiezingen.

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.

15 thoughts on “Ondernemerschap en passie (in de kiem gesmoord)”

 1. Helemaal met je eens Sanne. Ik heb zelf in die situatie gezeten en werd er horendol van. Ik wilde ondernemen en dat mocht van het UWV, maar ik mocht geen klus aannemen, noch mijn bedrijf formeel starten, anders zou ieder uur dat ik eraan zou besteden structureel op mijn uitkering worden gekort. Nu zonder inkomen aan het ondernemen en dat is bikkelen, maar de vrijheid scheelt enorm.

  Ik ben zelf nog altijd voor de negatieve belastingvoet, ook wel bekend als basisinkomen: iedereen krijgt een minimum uitkering, daarbovenop mag je gewoon zonder rompslomp bijverdienen wat en hoe je wilt. Er zijn toeslagen voor mensen die pas zijn ontslagen, ziek, oud of gehandicapt zijn, en verder wordt het betaald door mensen met een normaal inkomen aan de bovenkant weer iets zwaarder te belasten. Per saldo blijft het voor iedereen zo’n beetje gelijk, maar de armoedeval wordt vermeden en ondernemerschap wordt beloond.

 2. Ha Lennart, dankjewel voor je uitgebreide reactie! Dat basisinkomen, daar kan ik mij ook helemaal in vinden. Mooi!

 3. Overigens vind ik het terecht dat je factuurbedrag (netto) 0p je uitkering gekort wordt, maar dan wel achteraf. Deze kennis krijgt te horen dat zijn uitkering volledig stopgezet wordt omdat hij dénkt dat hij de komende tijd drie klussen kan krijgen. BAH

 4. Ik ben het ook met je eens Sanne. De regels moeten wat soepeler en helderder voor de uitkeringstrekker met ZZP-ambities worden. Het schijnt zo te zijn, dat het administratief te duur is voor de ambtenaren om dit allemaal te bolwerken… De regels zijn te ingewikkeld, maar de handeling is simpel. Dus m.a.w. de regels moeten versimpeld worden, dat zou een hoop kosten schelen, wat weer een hoop kosten scheelt in deze economisch kwakkelende tijden.

 5. “freelance” (rotwoord): het betekent, dacht ik, ‘vrije lansier’, een huursoldaat die zich, met zijn lans, aan de hoogste bieder aanbood. Het NL ‘huurling’ komt dan dus het dichtst in de buurt; maar is ook niet veel beter. Zeker als je niet zozeer op uurtje-factuurtje mikt als op waardebepaling-achteraf.
  We kunnen er natuurlijk met zn allen een nieuw woord voor bedenken. Zzp gaat uit van een (negatief op te vatten) afwijking, maar zelfstandig professional bv. (Engels), of …

  Overigens is mijn ervaring dat met UWV goede afspraken te maken zijn. Misschien regionaal verschillend?

 6. Ik ben op dit moment zelf een bedrijf aan het opstarten met behoud van WW-uitkering, maar ik herken me niet in bovenstaande situatie.
  Je kunt er inderdaad voor kiezen om je inkomsten als ondernemer te laten korten, maar het UWV raadt dit zelf af (althans, in mijn geval deden ze dat). Er is namelijk ook een traject waarbij je gewoon je uitkering houdt: Ik ontvang nog steeds mijn volledige uitkering en mag daarnaast bijverdienen. Er wordt niets gekort. Pas na twee jaar wordt er (via gegevens belastingdienst) gekeken wat je verdient hebt en betaal je naar rato een deel van je uitkering terug.

  De genoemde periode van 3 maanden voor het schrijven van een ondernemingsplan e.d. (de zogenaamde “onderzoeksfase”) klopt trouwens niet: dit is een periode van 6 weken.

 7. Ik sluit me helemaal aan bij Marco. Ik zit in exact dezelfde situatie. De oriëntatiefase is 6 weken, waarin je jezelf informeert en formele zaken regelt. Dan mag je inderdaad geen opdrachten aannemen. Vanaf vandaag start mijn Startersfase. Dat houdt in dat ik met behoud van ww-uitkering (en zonder sollicitatieplicht) een onderneming mag gaan opbouwen. Over twee jaar wordt er gekeken wat ik terug moet betalen aan het UWV, op basis van de gemaakte winst. Maak ik geen winst, dan hoef ik mijn uitkering niet terug te betalen. Mocht mijn ondernemerschap jammerlijk mislukken (wat ik niet hoop) dan stroom ik na die 26 weken gewoon de ww weer in en kan ik alsnog de arbeidsmarkt onveilig maken.

  Zie ook mijn gastblog hierover: http://vaardigheidstrainingen.wordpress.com/2010/02/05/uitkering-start-een-bedrijf/#comments

 8. Of je dit een goed of slecht plan vindt hangt volgens mij af van je idee van ondernemersschap. Ik vind dat ondernemen zo wel erg vrijblijvend wordt. Je (vast niet iedereen) pikt de leuke klussen eruit voor een prijs waar anderen (zelfstandigen met personeel?) het niet voor kunnen doen. Heb je even niets te doen of geen zin, dan val je terug op je uitkering/basisinkomen.
  Verder kun je als ondernemer in de goede periodes genoeg verdienen om de magere periodes te overbruggen. Moet je dan toch je basisinkomen/uitkering kunnen ontvangen?
  Ondernemersschap stimuleren? Uitstekend, zeker als alternatief voor een uitkering en met een ‘ondernemend’ UWV. Maar laat ondernemen wel ondernemen blijven met passie, inzet en gezonde concurrentie.

 9. @Femmy en @Marco Op papier staat het allemaal mooi beschreven, maar er worden ook nog andere trajecten aangeboden, waar andere termijnen gehanteerd worden:

  http://www.eigenwerkalkmaar.nl/project.php

  Verder op de website wordt de volgende uitleg gegeven:

  Mogelijkheid 2: ‘de startperiode WW’.
  De tweede mogelijkheid is gebruik te maken van de startperiode WW. Na overleg met je coach van het project EigenWerk kun je gebruik maken van deze startperiode. In principe moet deze 3 maanden na de start van het project ingaan. De startperiode gaat te allen tijde in op een maandag en duurt in principe 26 weken. Mocht je WW-recht eerder eindigen, dan stopt op dat moment ook je startperiode.

 10. @ Erik: Leuk zo’n traject maar a) het is voor mensen boven de 40 jaar en b) niet landelijk. Ik vraag me ook af wat er onder zelfstandig ondernemen verstaan wordt? In dit traject word je volledig bij de hand genomen. Ondernemen voor dummies?

  De meeste ondernemers beginnen toch met een zeker financieel vangnet. Hetzij parttime ondernemen naast hun baan of ze hebben een inkomen van een partner waar ze op terug kunnen vallen. In mijn situatie (en dat is de enige situatie waar ik over kan praten) heb ik beiden niet. Door de crisis je baan kwijt raken en door de crisis geen geschikte vacatures, dan ga je naar alternatieven zoeken. Gelukkig heeft er bij mij altijd al een waakvlam gebrand om voor mezelf te beginnen. De situatie heeft het vuur van de passie alleen maar aangewakkerd.

  @ Tobi: De situatie die jij schetst lijkt me geen goede start van een onderneming. Er zullen best mensen zijn die niet serieus met deze kans omspringen, maar persoonlijk denk ik dat het gros blij is dat ze een uitweg vinden uit een uitkeringssituatie.

 11. Beste @Tobi,

  Het gaat om de papieren rompslomp, niet om de intentie van de zelfstandig professional. Daar mag je wel een minimale inspanning van 100% van verwachten. Wanneer je als Zzp-er geen behoorlijk basistarief rekent, dan neem je jezelf ook niet serieus? Ik ben het met je eens dat je wel aan bepaalde minimumvoorwaarden moet voldoen om kunnen starten. Daarnaast zijn er altijd mensen die een parttime baan hebben en met een part-time eigen bedrijf waarbij ze zelf kiezen welke opdrachten ze wel en niet aannemen. Waarom zou je als ZZP-er bevoorbeeld een klus moeten aannemen die slecht betaalt of waarvan de opdrachtgever een wanbetaler is of waarvan je de expertise niet in huis hebt? Ik noem maar wat redenen waarom iemand iets mag weigeren. Daarnaast mag een consument toch ook kiezen waar hij zijn schoenen koopt? In die exclusieve internetschoenenwinkel, die een keer per week levert of bij de Scapino?

 12. @femmy Ik vind de term ondernemen voor dummies wel aanmatigend. Vrijheid van ondernemerschap voor iedereen, met de mogelijkheid je eigen kwaliteiten op dat vlak te onderzoeken zal ons heel veel kunnen opleveren. Veel mensen vinden het eng om de stap te maken, maar zouden met een steuntje in de rug die stap kunnen maken. Ik denk dat het voor onze samenleving heel veel winst op kan leveren als mensen van hun dromen hun werk kunnen maken. Je dromen leven levert energie en meer lachende mensen en dat is goed voor onze samenleving.
  Jij kunt gelukkig heel zelfstandig een bedrijf neerzetten en anderen hebben daar wat hulp bij nodig. Het levert een diverse samenleving op met een plek voor iedereen.

 13. Allen, wat een mooie constructieve comments! Mooi om te zien dat het onderwerp zoveel mensen raakt. Als ik het zo lees kom ik op het volgende: de regelgeving is nog vrij complex, er zijn regionale verschillen en het lijkt er sterk op dat er ook veel van afhangt hoe jouw contactpersoon de regels interpreteert.

  De ww is sowieso een tijdelijke uitkering maar starten vanuit ww, wao en bijstand zouden makkelijker moeten kunnen. Het is heel erg raar om niet te kunnen factureren de eerste periode dat je in een regeling zit. Als je nou gewoon een klus hebt, waarom zou dat dan niet kunnen?

  Prijsstelling en markt benadering horen wat mij betreft allemaal bij ondernemerschap. Dat moet je leren. Tuurlijk is het niet de bedoeling dat mensen onder de prijs gaan zitten omdat ze toch al een vangnet hebben. Dat valt op te vangen.

  Het zou er toch heel goed zo uit kunnen zien dat je gewoon van start gaat, mét een arsenaal aan trainingen die je ondernemersvaardigheden ondersteunen. Daarbij laat je zien dat je ingeschreven bent bij kvk, een btw nr hebt en elk kwartaal aangifte doet. Op basis van de aangifte kan de ww al dan niet gekort worden waarna er na 2 jaar een eindafrekening volgt. (Zonder tussentijdse verrekening kan volgens mij zo’n afrekening na 2 jaar behoorlijk bedrag zijn, gespreid lijkt mij persoonlijk prettiger).

Comments are closed.