Ritzo ten Cate, wondernemer

Op donderdag 6 december hield onze minister president Jan-Peter Balkenende een speech op Nederland Innovatief 2007. Met een gezonde dosis trots hoorden we dat referereerde naar het  project ‘Ondernemen op de Basisschool‘ van De Ondernemers: “… het loont om daar zo vroeg mogelijk mee beginnen. Ritzo ten Cate geeft les in ondernemerschap. Hij was laatst … Continue reading “Ritzo ten Cate, wondernemer”

Op donderdag 6 december hield onze minister president
Jan-Peter Balkenende een speech op Nederland Innovatief 2007. Met een
gezonde dosis trots hoorden we dat referereerde naar het  project ‘Ondernemen op de Basisschool‘ van De Ondernemers:

“…
het loont om daar zo vroeg mogelijk mee beginnen. Ritzo ten Cate geeft
les in ondernemerschap. Hij was laatst op een basisschool in Hoogezand.
Om de kinderen kennis te laten maken met ondernemerschap, moesten ze
als oefening een zakelijke brief schrijven. Een jongetje zei toen: “Dit
is veel leuker dan rekenen en taal.” Spelenderwijs leren. En
spelenderwijs leren ondernemen, daar moeten we naartoe.”

Lees hier zijn hele speech.

Ik vind ‘ondernemer zijn’ eigenlijk een soort lifehack. Lifehacking is voor mij: de dingen zó doen dat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan gedoe en zoveel mogelijk tijd en aandacht kan besteden aan waar het voor jou echt om draait. Het zelfstandig ondernemerschap geeft mij de vrijheid om dat te doen. Erg goed dus dat JP Balkenende onderkent hoe belangrijk ondernemerschap is, en ook leuk dat hij ‘ons‘ vriendje Ritzo ten Cate noemt.

Reden voor een kort vraaggesprek (via de mail zoals een telefoonhater betaamt 😀

"Hallo Ritzo, ik zag dat JP Balkenende jouw naam noemde in zijn speech. Hoe kwam hij erop om jou te noemen, drinken jullie wel eens koffie samen?"
"Tot dusver niet. Wellicht komt dat er nog van. Alles doet vermoeden dat meneer Balkenende het Financieele Dagblad leest. Vorige week stonden we in de FD Gazellen bijlage met een mooi stuk over helden en het ondernemersklimaat in Nederland. De journaliste haalde een anecdote aan over een klein jongetje dat liever met ondernemen bezig was dan met rekenen en taal en blijkbaar herkende meneer Balkenende daar iets in."

"Wat betekent ondernemerschap voor jou?"
"Ondernemerschap gaat over waarde toevoegen aan de wereld. Zoveel te meer je toevoegt, zoveel te meer je – als het natuurlijk ook echt wordt gewaardeerd – terugkrijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van geld. Ondernemerschap gaat in essentie dus over mensen blij maken. Een veel voorkomende vorm is een slim product ontwikkelen en dat verkopen, maar je kunt ook gewoon mensen helpen; dat noemen de kenners ook wel dienstverlening."

"Wat doe jij om ondernemerschap te stimuleren?"
"’s Ochtends vroeg opstaan en ‘s avonds niet al te vroeg gaan slapen. Want ondernemerschap stimuleren is onze dagtaak. Met ons bedrijf De Ondernemers BV helpen we mensen ondernemender te worden. Dat doen we als consultants, onderwijsontwikkelaars bij grote bedrijven en onderwijsinstellingen. Maar het meest trots zijn we op ons werk als ‘evangelist van het ondernemerschap’. Ik noem ons boek Innovatief Ondernemen dat op veel HBO’s gebruikt als hét boek om te leren ondernemen. Ik noem onze Nationale OQ-test – levend ganzenborden over de vraag ‘hoe ondernemert ben jij?’. En ons nieuwste pareltje is Ondernemen op de Basisschool, waarbij 1000 kinderen op 50 scholen in het Noorden leren ondernemen en samen hun eigen bedrijf opzetten. Geweldig! Je zou er haast je werk als consultant voor opgeven!"

"Waarom vind je dat belangrijk?"
"Ondernemers zijn blije mensen en ik vind dat de wereld meer blije mensen verdient. Ondernemers zien kansen in plaats van bedreigingen, ze zien geen risico’s maar overzien ze en hebben een unlimited amount of daadkracht, levensenergie en meer van dat soort dingen. Bovendien, zoals ik al aangaf: ondernemers zijn op aard om andere mensen blij te maken. Daar zit hun brood in. Ze doen dus bijvoorbeeld niet zonder meer iets, omdat het in een boekje staat of het een regel is. Ze kijken altijd of er iemand op hun product of dienst zit te wachten. Want dat is uiteindelijk het enige waar een ondernemer zijn brood, kaas en andere lekkere dingen mee verdient."

"Heb je nog een goed advies voor de lezers?"
"1. Doe wat je echt leuk vindt en 2. let goed op waar je mensen blij mee maakt. Dat is namelijk exact waar ondernemen over gaat. Met jouw ding, mensen blij maken. Vaak vergt dat het nodige denk-, kneed- of zwoegwerk, maar als je de essentie maar in het achterhoofd houdt, komt het vaak goed. Doe wat je leuk vindt en maak daar mensen blij mee – of andersom of beide of zo. Dat is tegelijkertijd ook de beste manier om te ondernemen. Want mensen die het bij gebrek aan beter doen of iets ondernemen wat ze niet leuk vinden hebben niet die energie en falen vaak vroeg of laat. Want: hoe leuk het ook klinkt: ondernemen is soms ook echt hard werken."

Ik heb zelf ook nog wel een paar tips voor mensen die spelen met het idee om te gaan ondernemen, of mensen die daar al mee bezig zijn. Ritzo noemde zelf al zijn boek, en da’s een hele goede heldere handreiking over ondernemen met zo min mogelijk gedoe. Daarnaast is Calimeromarketing van Karen Romme een prima, compact boekje. En als je om klanten verlegen zit, kan ik je van harte Laura Babeliowsky’s programma ‘Get Clients Now‘ aanraden. Of als je het wilt uitbesteden, dan bel je Rikkert Walbeek. En tenslotte, als je in 2008 elke dag een inspirerende quote over ondernemen wilt lezen, dan bestel je even de Ondernemerskalender

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.

One thought on “Ritzo ten Cate, wondernemer”

Comments are closed.