Teken aan de wand?

Stel, je bent een Palestijn. Jouw familie heeft al generaties lang een hotel. Maar ineens staat het hotel aan de andere kant van de Muur. In Israël. Je hebt geen vergunning om Israël te bezoeken. Je kunt niet meer in je eigen hotel werken. De Muur verwoest bedrijven. Jouw Palestijnse echtgenoot had altijd een vergunning … Continue reading “Teken aan de wand?”

Stel, je bent een Palestijn. Jouw familie heeft al generaties lang een hotel. Maar ineens staat het hotel aan de andere kant van de Muur. In Israël. Je hebt geen vergunning om Israël te bezoeken. Je kunt niet meer in je eigen hotel werken. De Muur verwoest bedrijven.

Jouw Palestijnse echtgenoot had altijd een vergunning om in Oost-Jeruzalem te werken. Hij woonde bij jou en jullie kinderen, op de West Bank, vlakbij. Nu staat de Muur er tussen. Jouw echtgenoot is gedwongen om in Oost-Jeruzalem te werken én wonen. Doet hij dat niet, dan heeft hij geen werk. De Muur scheurt families uiteen.

Jouw familie heeft 500 olijfbomen, genoeg om van te leven. Maar nu staan de olijfbomen achter de Muur. De enige die de checkpoints mag passeren om de olijven te plukken, is de tachtig jaar oude grootmoeder – want zij is de officiële eigenaar. De muur ruïneert boeren.

Alledaagse verhalen in Palestina. Jouw tekst op de Muur laat de Palestijnen weten dat ze niet zijn vergeten. Het helpt hen te blijven hopen. Want dat is de boodschap die je hun stuurt, welke woorden je ook gebruikt. Dank. www.sendamessage.nl

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.