Wat is Naamlooz? Een terugblik op 1 jaar Naamlooz

Afgelopen vrijdag vierden we één jaar naamlooz op het strand van Zandvoort. Met een paar borrelaars heb ik de zon nog in de zee zien zakken. Héérlijk! Ik krijg veel vragen over wat Naamlooz nou is en wat we eigenlijk doen. Naamlooz IS NIETS en we doen ook NIETS. Naamlooz is niets meer of minder … Continue reading “Wat is Naamlooz? Een terugblik op 1 jaar Naamlooz”

Cimg0711

Afgelopen vrijdag vierden we één jaar naamlooz op het strand van Zandvoort. Met een paar borrelaars heb ik de zon nog in de zee zien zakken. Héérlijk! Ik krijg veel vragen over wat Naamlooz nou is en wat we eigenlijk doen. Naamlooz IS NIETS en we doen ook NIETS.

Naamlooz is niets meer of minder dan een borrel van leuke mensen. Een jaar geleden organiseerde ik met twee collega zelfstandigen (Rogier Barendregt en Meg Grant) een borrel waarbij we elk wat mensen uit ons netwerk uitnodigden. Dat was een groot succes. Ik besloot dat ik het wilde voortzetten.  Maar ik ken mezelf: als ik dingen ga organiseren maak ik er vaak zoveel werk van dat ik er zelf helemaal niet meer van kan genieten. Dus dat besloot ik tot het allerkleinste minimum te beperken: tijd en plaats. Informinderen en organizonderen.

Er wordt dus niet aangemeld en ook niet afgemeld (hoewel sommigen dat uit zichzelf alsnog doen). Er wordt niet gepresenteerd, niet gespeednetworkt. Er wordt niet door branche- of vakgenoten genavelstaard en over elkaars dingetjes heen geplast… Er wordt geen lidmaatschap betaald, geen toegang gevraagd. Je betaalt gewoon je drankjes en iets extra voor die grote schalen borrelhap die we altijd laten aanrukken.

En in het kader van ‘hoe minder hard je iets expres probeert te doen, hoe harder het perongeluk gebeurt’ is Naamlooz inmiddels een moment van ontspannen samenzijn, sparren, uitwisselen, lachen, drinken, eten, inspiratie vinden en vriendenmaken geworden voor veel mensen. Er zijn er telkens ca. 20, een paar van de ‘harde kern’ of ‘het eerste uur’, een paar hele trouwe, een paar die elke andere maand komen, maar ook elke keer een aantal nieuwe mensen. Iedereen die een keer geweest is, is vanzelf een Naamloze, daar helpt geen lieve moer aan.

Ik mag wel zeggen dat het uitstekend werkt. Waarom is dat toch? Ik denk: een netwerk is niet een DING, het is gewoon het geheel van relaties tussen onderling verbonden mensen, dus als je een aantal mensen met elkaar in gesprek in een kroeg zet, is het een ‘netwerk’. Netwerken is ook geen werkwoord. In interactie met anderen ben je aan het netwerken. Een soort natuurwet dus.

Een goed, leuk, inspirerend netwerk krijg je dan vanzelf als de mensen die verbonden zijn goed, leuk en inspirerend zijn. En kennelijk zijn we dus een jaar geleden met erg leuke, goede en inspirerende mensen begonnen en is het nu gesneeuwbald naar een nog groter geheel van leuke mensen.

Het mag geen naam hebben dus… naamlooz. Als www.naamloos.nl (met een S dus) beschikbaar was geweest was dat de domeinnaam geworden maar helaas…

"Okee San, maar die website dan, daar doe je niet echt aan informinderen en organizonderen?" Yep, daar heb je me. Het leek me zo leuk als al die verschillende mensen wel een centraal punt zouden hebben waar ze elkaar op konden zoeken. Een punt dat niet aan tijd of locatie gebonden is… een website dus. Heb ik meteen ook een mooi medium om tijd en plaats van de volgende borrel te publiceren en af en toe wat weetjes / nieuws dat handig is voor de naamlozen. En ik wil ook heel graag dat de naamlozen informatie over zichzelf en nieuws en weetjes aan mij opsturen zodat ik dat hier weer kan delen.

Even ter illustratie van hoe verschillend de Naamlozen zijn, een paar beroepen van aanwezigen:

 • architect
 • systeemontwerper
 • programmeur
 • grafisch ontwerper
 • keramist
 • computer graphics maker
 • beeldend kunstenaar
 • kunsthistoricus
 • journalist
 • hostingprovider
 • leraar
 • vroedvrouw
 • life-hacker
 • politicus
 • bestuurslid MKB nederland
 • ict adviseur
 • manager van internet community
 • schrijver
 • sieradenmaker
 • informatieverbeelder
 • communicatieadviseur
 • acteur
 • regisseur
 • marketing adviseur
 • professional brainstormer
 • diervoeding bezorger
 • make-up artist
 • en jij???

Dus, wil je aanschuiven? Het enige dat je hoeft te doen is deze site in de gaten houden, naar de borrel komen en meedoen.

Author: Sanne Roemen

Faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Zowel in bijeenkomsten als online.

5 thoughts on “Wat is Naamlooz? Een terugblik op 1 jaar Naamlooz”

 1. Inderdaad Frank, het klinkt niet alleen leuk, dat was het ook. Ik was er de 13e voor de eerste keer bij en heb veel leuke mensen ontmoet en interessante gesprekken gehad. Kortom, ik ga zeker vaker komen!

  En nu ik 1x geweest ben, moet ik ook wel. Ik lees namelijk dat ik nu officieel een Naamloze ben! Tja, dan moet ik die naam natuurlijk wel in ere houden! 😉

 2. Hoi Sanne,

  Bedankt voor deze leuke 13e april namiddag, errrug inspirerend.
  Ga zeker het boek Zin kopen!!
  Tot de volgende borrel!
  groet Saskia

Comments are closed.